Haal het beste uit jezelf
Hoe beter je je eigen lichaam kent, hoe beter je rekening kunt houden met de mate waarin je jouw lichaam kunt belasten. Zo kun je het beste uit jezelf halen op een bewuste en verantwoorde manier. Sommige sportbonden verplichten een sportkeuring om hun leden te beschermen tegen onverantwoorde medische risico's.
Waarom een sportmedisch onderzoek ondergaan?
Sportmedische onderzoeken zijn bedoeld om te komen tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening. Ook wordt er een juist inzicht in de conditie gegeven met een hierbij passend, gericht trainingsadvies. Een sportmedisch onderzoek is dus uitgebreider dan een sportkeuring. Hoewel niet iedereen zich hoeft te laten keuren voordat hij of zij gaat sporten, kan het in sommige gevallen wel verstandig zijn om dit te doen.
Een sportmedisch onderzoek wordt onder andere aangeraden als
- je een chronische aandoening of ziekte hebt of hart- en vaatziekten in de familie
- je tijdens inspanning klachten hebt zoals duizeligheid, hartkloppingen of pijn op de borst
- je een ongewone vermoeidheid ervaart
- je slecht herstelt na inspanning
- je afname van het presentatie vermogen ervaart zonder een trainingsafname
- je in het verleden nooit intensief aan sport hebt gedaan
- je wilt weten wat je omslagpunt is om zo je trainingszones te berekenen
Ook als je een lichte blessure hebt kan het verstandig zijn er naar te laten kijken voordat het uitgroeit tot een chronische blessure. Natuurlijk kan je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe je er voor staat, en wil je zo goed mogelijk geïnformeerd je sport bedrijven.
Welke sportmedische onderzoeken zijn er?
Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten. Er wordt altijd een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. In de vragenlijst worden verschillende thema’s aangeroerd. Het is belangrijk om een indruk te krijgen over hoe iemand zijn sport beoefent; om welke sporten gaat het? Hoe lang sport iemand al en op welk niveau wordt er gesport? Of wil men gewoon fit blijven? Welke klachten zijn er? Hoeveel uur wordt er aan de hobby besteed en hoe ziet het weekprogramma er uit?
1. Basis Sportmedisch Onderzoek
Dit onderzoek is bedoeld voor sporters jonger dan 35 jaar die minder dan 7 uur/week sporten en daarbij geen of weinig problemen hebben.
Inhoud:
- Lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, urinetest
- Algemeen intern en orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op klachten
- Advisering en Standaard rapportage.
2. BasisPlus Sportmedisch Onderzoek
Dit onderzoek is bedoeld voor personen jonger dan 35 jaar die intensief sporten (> 7 uur/week) of dit willen gaan doen. Ook voor sporters met meerdere of steeds terugkerende problemen.
Inhoud:
- Inhoud Basis Sportmedisch Onderzoek
- Longfunctie
- Elektrocardiogram (hartfilm) in rust
- Bloedonderzoek met hemoglobine (Hb) en cholesterol. Op indicatie kan extra bloedonderzoek worden verricht
3. Groot Sportmedisch Onderzoek
Dit onderzoek is bedoeld voor personen die zeer intensief sporten, en/of die ouder zijn dan 35 jaar, zeker wanneer ze na een periode van jaren inactiviteit weer met sporten willen beginnen. De toegevoegde waarde van een inspanningstest is dat afwijkingen aan het hart meestal pas tot uiting komen bij maximale inspanningstest. Door de conditie te bepalen kan de sportkeuze beter aansluiten bij de fysieke lichamelijke kwaliteiten. Door bepaling van de hartslag bij inspanning kunnen er individuele trainingsrichtlijnen worden vastgesteld (waar moet uw hartslag liggen voor vetverbranding of conditietraining). Bij een inspanningstest ga je in korte tijd (10-15 minuten) van een lage naar een maximale belasting. Tijdens de test wordt het hart constant in de gaten gehouden. De resultaten kunnen gebruikt worden om bij een gezonde leefstijl. Na de test krijg je de uitslag, zowel mondeling als in een overzichtelijk rapport.
Inhoud:
- Inhoud BasisPlus Sportmedisch Onderzoek
- Maximale inspanningstest met ECG-controle (hartfilm bij inspanning)
- Uitgebreid rapport met advisering, risicoanalyse en trainingszones.